Afrikansk Pygméigelkott med andra husdjur

Spread the love

En fråga många som många ställer sig är om en Afrikansk Pygméigelkott kan komma överens med andra husdjur i hemmet. Djur är så klart individer och olika djurarter komma olika bra överens med andra djur.

För det allra mesta kommer Afrikansk Pygméigelkott och katter bra överens, eftersom igelkotten inte luktar som ett bytesdjur och katterna lär sig fort att taggarna sticks men man ska självklart låta de umgås under övervakning till en början för att undvika skrämma igelkotten. En del katter kan vara väldigt på för de helt enkelt är nyfikna.  Hundar och igelkottar kan komma överens, om hunden inte har allt för mycket jaktinstinkt. Man ska vara extra försiktig med hundar av pincher, schnauzer och terrier typ då de gärna jagar tex råttor och igelkotten har ungefär samma storlek. Även om hunden inte har så mycket jaktinstinkt ska man vara försiktig och i början endast låta igelkotten och hunden umgås under bevakning. Hunden kan av misstag tro att igelkotten är en leksak och skada den svårt.  Det finns även de som har iller tillsammans med igelkott och det fungerar oftast bra.

Har man redan andra djur i hushållet eller tänker skaffa så bör man ha med i beräkningen att om det inte fungerar med igelkotten och det andra djuret så ska man kunna ha djuren åtskilda men ändå ge dom den yta och stimulans de behöver.

Heidi Purmonen
Nevadas Igelkottuppfödning