Allmän fakta om Afrikansk Pygméigelkott

Spread the love

Här kommer lite allmän fakta om Afrikansk Pygméigelkott. De är envisa små djur samtidigt som många av dem blir väldigt tama och kan uppskatta mys med matte eller husse. De är skymningsdjur, det vill säga den vaknar mot kvällen och är vaken nattetid. De kan vandra många km under en natt.

Enligt lag går igelkottar fortfarande under djurparksregler, så de skall ha 20 kvm att tillgå. På den ytan får man ha upp till 10 igelkottar. Vårt mål är att få igelkottar under husdjursregler så att kraven på yta blir rimligare.

En Afrikansk Pygméigelkott blir ca 17-23 cm lång och väger ca 250-600 gram som vuxen. Igelkottar lever ca 6-10 år.

Frågan man ofta får som igelkottägare är om de sticks? Självklart kan de stickas, men en tam igelkott har oftast taggarna slätt bakåt och man kan då klappa dem utan att bli stucken. Blir igelkotten skrämd av något, spärrar den upp taggarna som då sticks.

Det går att få en del igelkottar relativt rumsrena med träning. Det är dock inte alla igelkottar som blir det och då får man räkna med att torka bajs och kiss efter nattens aktiviteter. Många igelkottar går duktigare på toalådan om den innehåller tex chinchillasand eller fin akvariesand. Observera att man aldrig bör använda kattsand, särskilt inte klumpbildande sand till igelkottar då de blir som cement i deras tarmar och igelkotten går en plågsam död till mötes. Igelkotten i sig luktar inget speciellt, men deras avföring kan lukta lite, mindre dock än t.ex. katters avföring.

Heidi Purmonen
Nevadas Igelkottuppfödning