Hur man får en trevlig igelkott!

Spread the love

Hur man får en trevlig Afrikansk Pygméigelkott igelkott! Just Afrikansk Pygméigelkott har ett trevligt temperament men de är också individer så en del är mer nervösa och eller arga av sig.
Att ens igelkott blir trevlig och social har både med igelkottens medfödda temperament och hanteringen att göra. De individer som föds nervösare får man jobba med mer för att få deras förtroende (Det finns individer som inte lär sig att tycka om människans sällskap). Jag tycker man skall låta bli att avla på nervösa/arga individer eftersom man vill ju ha igelkotten som sällskapsdjur och då är det mycket trevligare om man kan hantera den utan att den blir en taggboll.

Lukten är viktig för igelkotten
Min igelkotthona Amy är en väldigt social och framåt igelkott som aldrig bollar ihop sig vid hantering men hon verkar också född väldigt orädd och framåt. Däremot det starka bandet mellan oss har jag byggt upp genom att helt enkelt hantera henne varje kväll när hon vaknar. Hon ligger ofta och myser innanför min tröja vid halsen. Igelkottar går väldigt mycket på sitt luktsinne och när de är vana vid ens lukt och associerar den med något tryggt så brukar man ha fått igelkottens tillit. I Amys fall är hon så trygg med mig att jag fått hantera hennes ungar redan när de var några dagar gamla just för att hon förknippar inte min lukt med något hot. Jag märkte även på ungarna att de också baserar sin trygghet på lukten. Det är jag som hanterat ungarna från att de bara var några dagar gamla och när ungarna var över två veckor gamla så ville Christian också röra dom och ungarna märkte direkt att det var någon annan för de fräste till och reste taggarna.

När man får hem igelkotten
När man skall få hem sin  afrikanska pygméigelkott så rekommenderar jag att sova med den fleecefilt man tänkt ge till igelkotten. Var noga med att ta bort eventuella hårstrån på filten som igelkottens fötter kan fastna i. När igelkotten kommer hem så låt igelkotten sova med filten som luktar dig så går det förhoppningsvis fortare för den att vänja sig vid din lukt.

Sen när afrikanska pygméigelkotten verkar känna sig hemmastadd så kan man börja ta upp den på kvällarna och umgås med den. Är igelkotten väldigt skeptisk till dig så kan det gå att muta med något gott som tex mjölmaskar. Det är en riktigt favorit här hemma ;)

Bits dom?
Afrikanska Pygméigelkottar är inte alls bitska av sig. Jag har aldrig blivit biten vid hantering, kloklippning eller badning. Men det finns säkert någon enstaka individ som kan vara bitigare av sig. Däremot om händerna luktar mat, tvål eller något annat starkt kan igelkottarna börja slicka och naffsa för att de vill få tag på lukten. Igelkottar har ett beteende som heter skumma. Då slickar dom och tuggar på det som luktar intressant, sen tuggar igelkotten skum i munnen som dom lägger på taggarna. Detta beteende beror antagligen på att de vill skydda sig mot rovdjur genom att ha en avskräckande lukt. Så märker man att igelkotten börja lukta väldigt mycket på händerna så skall man se upp, då kan man få ett naffs i handen. Bästa är att tvätta händerna med en tvål som inte luktar så starkt.

Heidi Purmonen
Nevadas Igelkottuppfödning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *